Maatschappelijk probleem
Wat maakt voetbal vandalisme nou een maatschappelijk probleem? op deze vraag gaan we in deze alinea antwoord geven. Ook omschrijven we het probleem, door te omschrijven hoe en waar het voorkomt. Om deze vragen te kunnen beantwoorden moeten we eerst weten wat een maatschappelijk probleem is.
wAt is een maatschappelijk probleem?
Een maatschappelijk probleem ontstaat meestal uit een maatschappelijke botsingen. Dit is een dilemma in de samenleving tussen groepen mensen met veschillende waarden/belangen die op het moment niet samen gaan. Bij een maatschappelijk probleem moet er sprake zijn van de volgende 3 criteria.
- Er hebben veel (groepen) mensen met het probleem te maken.
- Er zijn verschillende meningen over de oorzaken en de oplossingen van het probleem.
- De overheid is volgens veel (groepen) mensen nodig voor het oplossen van het probleem.
Nu gaan we kijken of we deze punten ook kunnen toewijzen aan het voetbal vandalisme. Is er een grote groep die te maken heeft met dit probleem? Ja, want ten eerste zijn er de voetbal hooligans zelf. Zij zorgen voor de schade en de overlast, maar dit is niet de grootste groep. De grootste groep zijn de mensen die de schade moeten opruimen, opbouwen of herstellen. Ook is er een grote politie-eenheid nodig bij wedstrijden die een groot risico hebben qua supporters die niet samen gaan. Ten slotte zijn er ook nog de mensen die de dupe zijn van de schade, bijvoorbeeld als de bus stop gesloopt wordt door een groep hooligans die er langs liepen. Dan kunnen mensen voor een bepaalde tijd niet met de bus of moeten naar een andere stop omdat de bushalte gerepareerd moet worden. Door deze schade op meerdere plekken zijn er al snel veel mensen betrokken bij het probleem. Of als een terras kapot wordt gemaakt door een grote groep hooligans (Marseille-supporters in 2016 in Groningen), of dat er blikjes in een tuin wordt gegooid en dat de bewoners het moeten opruimen is vervelend en bij het voetbal vandalisme zijn er dus al snel mensen bij betrokken. Zijn er verschillende meningen over het onderwerp? Ja, de hooligans zelf gaan natuurlijk niet zeggen dat ze fout zitten en hebben vaak ook niet door dat de schade heel erg is en dat het veel moeite kost om het te repareren of op te ruimen. Aan de andere kant staan de politie en de mensen die negatief te maken hebben met de schade, zij zijn de dupe van de schade en vinden dus dat het voorkomen moet worden. Moet de overheid het oplossen? Ja, de mensen die last hebben van de schade en vernielingen vinden dat de overheid moet ingrijpen door regels of hogere straffen in te stellen waardoor de vernielingen zullen afnemen omdat de hooligans door hogere straffen leren dat ze eht niet weer moeten doen. Het voetbal vandalisme voldoet dus aan alle eisen en is dus een maatschappelijk probleem.
Waar vinden de vernielingen plaats?
Voor de wedstrijd aan lopen de supporters vanuit hun huis of de bus met een groep mensen naar het stadion. Voordat de wedstrijd begint is de sfeer nog goed bij de fans en wordt er niet veel schade aangericht. Pas na de wedstrijd begint de emotie hoog op te lopen. De supporters van het team dat heeft gewonnen viert uitbundig feest en zorgt voor weinig schade. Maar bij de supporters waarvan het team heeft verloren ontstaat frustratie en aggresie. Dit is waar het probleem begint. De boze groep supporters loopt het stadion uit en beginnen met het uiten van hun aggresie. Overal waar ze langs lopen worden dingen neer getrapt of geschopt. De individuen in zo’n groep hebben vaak niet door omdat ze denken dat ze heel normaal zijn en dat ze zomaar spullen kunnen vernielen. Ze hebben op zo’n moment het gevoel dat niemand ze gaan stoppen en vinden het fijn dat ze spullen kunnen vernielen die ze tegen komen.
Samenlevingsdilemma
Een samenlevingsdilemma is een dilemma van een groep maatschappelijke problemen met hetzelfde dilemma. Wij vinden dat dit probleem een mensenrechtendilemma is. Er is namelijk sprake van orde en vrijheid. De supporters zijn natuurlijk vrij om een bepaalde club te supporten maar tot in hoever mogen ze hierin gaan? Er is namelijk orde nodig om de hooligans op het rechte pad te behouden. Deze afweging moet er dus gemaakt worden. Wij hebben gekozen voor een rechts-mensenrechtendilemma. Wij vinden dat de supporters vrij moeten zijn om hun club te supporten maar we vinden ook dat als ze de mist in gaan door vernielingen en overlast dat ze keihard aangepakt moeten worden.
Hoe is het probleem ontstaan?
In Constantinopel in 532 zijn de eerste vormen van sport-hooligans ontstaan. In deze tijd waren er wagenraces tussen 2 verschillende teams, de fans van iedere partij konden niet goed met elkaar overweg. In het jaar daarvoor, 531, werden leden van de teams opgepakt en ter dood veroordeeld omdat ze voor teveel onrust zorgde. Echter wisten enkele leden te ontsnappen en de wagenraces werden doorgezet, ook schafte de keizer de doodstraf af. Hierdoor kwamen er weer fans naar de races. Maar omdat ze zo’n hekel aan elkaar hadden was de sfeer van zelfs voor de race al niet goed en ontstonden de eerste rel- en scheldpartijen tijdens de races. Pas veel later ging het wangedrag over op voetbal. Rond 1314 deden veel arbeiders aan de sport en deze konden zich niet goed beheersen, vaak liep een wedstrijd uit op een vechtpartij omdat de tegenstanders en publiek elkaar niet mochten en zich niet konden beheersen. Hierdoor werd voetbal zelfs verbannen in scholen. De eerste geregistreerde hooligan-act was nog later in 1885. Supporters van Aston Villa en Preston North gingen na de wedstrijd met elkaar op de vuist. Dit liep zo uit de hand dat er zelfs met stenen en stokken werd geslagen. In 1950 toen de technologie erg op gang kwam werden deze incidenten steeds vaker te zien in de media en men sprak er ook vaak over. Veel meer mensen gingen voetbal kijken en het werd een populaire sport, hiermee kwamen er helaas ook steeds meer incidenten met voetbal hooligans. Zo is het probleem eigenlijk ontstaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb