Standpunten politieke partijen

CDA

Het CDA vindt dat voetbalvandalisme hard aangepakt moet worden. Wij willen de bevoegdheden van stewards uitbreiden, zodat zij in de voetbalstadions steeds meer het werk van de politie kunnen overnemen bijvoorbeeld ook het fouilleren van mensen. Ook moet de politie preventief kunnen fouilleren. Het CDA wil bovendien duidelijke maatregelen om een eind te maken aan beledigende of racistische spreekkoren. Daarnaast willen we een verbod op zwarthandel in kaartjes, uitingen van geweld en oproepen van hooligans op Internet en de verkoop van alcohol en drugs rondom stadions.

PvdA

Deze partij richt zich op de bestrijding van voetbalvandalisme. "Binnen het stadion ligt de verantwoordelijkheid bij de clubs, buiten het stadion bij de overheid. Met behulp van een voetbalwet komt er een meldingsplicht voor vandalen. Binnen vier jaar moet al het voetbal gerelateerde geweld gestopt zijn. De combiregeling kan dan worden afgeschaft." De PvdA belooft daarnaast 100 miljoen euro extra uit te trekken voor de stimulering van sport.

SP

Bij grote evenementen, zoals voetbalwedstrijden, dient de politie op een efficiënte en effectieve manier ingezet te worden, om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Het is niet goed om in dergelijke gevallen de organisatie deels te laten opdraaien voor de beveiligingskosten, omdat dit de veiligheid beperkt bij evenementen die minder te besteden hebben. De SP wil dat bekende raddraaiers zich gedurende de wedstrijd melden bij een politiebureau. Bovendien spoort de SP de politie aan om vooral vóór de wedstrijd op zoek te gaan naar hooligans, zodat ze van tevoren kunnen worden opgepakt.

VVD

De VVD wil een voetbalwet invoeren. "Deze wet moet er zorg voor dragen dat vandalen aangepakt kunnen worden. Deze wet is dan van toepassing op vandalisme in het algemeen en niet specifiek voor voetbalvandalen. Verder is de VVD van mening dat de meldingsplicht wettelijk vast moet worden gelegd. Wat betreft de politiekosten: De VVD is tegen het voorstel om voetbalclubs aan de politiekosten van wedstrijden te laten meebetalen." Hiernaast heeft de VVD een speciaal acht-puntenplan samengesteld, met acht maatregelen om de sport in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Om dit plan in de praktijk te brengen, heeft de partij een budget van 100 miljoen euro vrijgehouden. 

GroenLinks

GroenLinks vindt dat er rondom stadions ook wel eens gewelddadige incidenten plaats. In uiterste gevallen kunnen stadionverboden worden opgelegd. Wie serieuze problemen veroorzaakt, moet uit het stadion geweerd kunnen worden. Dit zijn sancties die GroenLinks niet uitsluit, mits zorgvuldig en transparant opgelegd. GroenLinks verzet zich fel tegen het feit dat voetbalclubs zouden moeten meebetalen aan extra politiekosten. De handhaving van de openbare orde is bij uitsluiting een overheidstaak, waarvan de kosten ook collectief gedragen moeten worden. GroenLinks is daarnaast tegen drugs- en alcoholcontroles bij bezoekers aan wedstrijden.

ChristenUnie

Over de bestrijding van voetbalvandalisme heeft de CU geen duidelijk standpunt, maar het wil wel de invoer van buitenlandse voetballers beperken. "Voetbalclubs dienen voor het aantrekken van buitenlandse krachten aan dezelfde voorwaarden als het bedrijfsleven te voldoen", schrijft de partij.

D'66

De partij is geen specifiek voorstander van de invoering van een voetbalwet. "Naast wat er in wetten wordt opgeschreven is ook nodig dat de clubs maatregelen binnen de stadions nemen. Dat zijn vaak zaken die zich niet voor opname in de wet lenen, maar die wel moeten gebeuren." D'66, dat ook benadrukt dat het wil dat Nederland in de toekomst de Olympische Spelen organiseert, wil daarnaast dat clubs meebetalen aan de extra politiekosten die voetbalduels met zich mee brengen. "Nu is het zo dat de politiemensen hun overuren vaak in vrije tijd krijgen uitbetaald. Een deel van die kosten mag via een bepaalde verdeelsleutel doorberekend worden. Anders is de belastingbetaler de dupe, terwijl de clubs de inkomsten houden."